1
2
3

Historie

 

 

Geschiedenis 

img027De historie van onze kwekerij begon te Zevenhuizen in Zuid Holland in 1909 toen Jaap Evers ( opa van Jaap ) trouwde met Pietje Markus en de beschikking kreeg over een stukje land. Opa en oma Evers kregen 3 dochters en 4 zonen.
Vanaf het begin is Jaap sr. Evers begonnen met het telen van diverse groentesoorten zoals sla, peen, bonen, komkommer en allerlei gewassen om het gezin in het onderhoud te voorzien.

In de crisis jaren rond 1930 moesten de oudste zonen Klaas en Piet in het bedrijf meehelpen, en begonnen ook een groentewijk, en venten zo in eerste instantie de producten uit in de wijde omgeving van Zevenhuizen. Tot de oorlogsjaren is zo met vallen en opstaan de boterham verdient. 

 

 


Na de oorlog kwam ook de jongste broer Nico in het bedrijf meehelpen en kreeg vooral de taak het verkopen van de groente en het inkopen van producten die niet zelf geteeld werden maar wel bij de groentezaak hoorde. Dit inkopen gebeurde in Rotterdam op de markt.
Inmiddels was met de kwekerij onder leiding van Klaas en Piet een overstap gemaakt naar Nieuwerkerk a/d IJssel waar de grond veel beter was en overgestapt werd van plat glas naar staand glas. In 1955 werd er gestart met verwarming door middel van kolen.

Deze kwekerij bestond na vele keren bijbouwen in 1960 uit totaal 13.000 m2 glas.
De groentezaak werd in 1962 verkocht en er werd 2 ha land aangekocht in Moerkapelle.
De eerste 10.000m2 werd gebouwd en Nico ging hier met zijn gezin wonen.

In 1965 werd het bedrijf in Nieuwerker a/d IJssel verkocht en nog een naastliggend stuk land van 1 ha in Moerkapelle bijgekocht. Ook Klaas vestigde zich met zijn gezin in Moerkapelle.

De eerste jaren was ook broer Piet nog firmant, maar omdat deze geen kinderen had trok hij zicht terug uit het bedrijf.
img025Het bedrijf teelde vooral tomaten, komkommers en sla. De eerste jaren werd de tuin verwarmd met olie maar al gauw was er aardgas. Het eerste gas koste 3 cent per m3.
Tot in 1972 groeide de kwekerij tot 2,5 ha.
In 1972 kwam de mogelijkheid om aan de overkant van de weg een perceel land te kopen van nog eens 3 ha, wat ook gebeurde.
Van Klaas en Nico waren op dat moment de 2 oudste zonen in beeld om verder in het bedrijf mee te groeien.
De zonen Jacob en Jaap hadden de voorkeur voor sierteelt en voorzichtig deden de eerste sierteeltproducten zoals Lelie en Anthurium naast groente hun intrede.
Jacob had al spoedig de voorkeur voor de lelie en Jaap voor de anthurium. Deze weg hebben we gezamelijk bewandeld tot 1980.

In 1980 bestond het bedrijf aan de ene kant van de weg uit 2,5 ha glas waarvan 18.000 m2 lelie en strelitia. De rest uit anthurium. De bedrijven zijn toen gesplitst.
Jacob zoon van Klaas en later broer Piet zijn vanaf 1980 verder gegaan met de teelt van lelie

Jaap zoon van Nico nam het bedrijf over met anthurium en huurde er de eerste jaren de anthuriumkassen van neef Jacob bij.
Samen met Sophie is het bedrijf uitgebouwd en is de anthuriumkwekerij gegroeid tot 2,5 ha en werkte onder de naam J Evers Anthuriumkwekerij BV.
Ook bij Jaap en Sophie was er inmiddels een opvolger in zicht.
Zoon Marco is na de middelbare en hogere tuinbouwschool in 2000 in het bedrijf komen werken.
Zijn afstudeeropdracht was een nieuwe anthuriumkwekerij opzetten, met de gedachte dit werkelijk in praktijk te kunnen

brengen. In 1999 werd er een boerderij gekocht met 22 ha met nog 4 andere collega's uit de buurt.
Voor deze lokatie van ongeveer 4 ha werd in april 2000 de eerste paal geslagen en in september de eerste planten gezet.
Het bedrijf bestond uit 3 afdelingen. 1 afdeling grootbloemige snijanthuriums. 1 afdeling kleinbloemige snijanthuriums en een afdeling anthuriumpotplanten.
Omdat in dat jaar ook een huurkas van 1 ha in gebruik was konden op 15 september 2000 de eerste bloemen naar de veiling.
Nieuw in ons bedrijf was de teelt van mini snijanthuriums, waar wel mee getest was, maar nog geen markt voor was.

Per 1 januari 2006 kwam Marco zoon van Jaap jr. in het bedrijf en ging het bedrijf onder een nieuwe naam verder: Anthuriumkwekerij Evanty VOF.
In 2007 is de grootbloemige anthurium vervangen door kleinbloemige snijanthurium, en zo is in 2008 2 afdelingen in gebruik voor mini snijanthurium en 1 afdeling voor potanthurium.
Om te kunnen voorzien in de vraag van onze klanten zijn we per 1 september 2009 een samenwerking aangegaan met Jan, Theo en Bart Jan van Eeden Petersman. Deze nieuwe lokatie is ongeveer 4 ha en voorzien van moderne voorzieningen waaronder een mobiel teeltsysteem.